MUISTA: JOKAINEN NAINEN ON AINUTLAATUINEN JA ELÄMÄNTYYLILTÄÄN ERILAINEN. ON TÄRKEÄÄ KESKUSTELLA EHKÄISYN VAIHTOEHDOISTA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISEN KANSSA, JOTTA VOIT VALITA OMIIN TARPEISIISI PARHAITEN SOPIVAN VAIHTOEHDON.

Harvemmin muistettava

Pitkäaikaiset ja ns. puolipitkät ehkäisymenetelmät eivät vaadi päivittäistä muistamista. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa näiden menetelmien soveltuvuudesta sinulle.

Päivittäin muistettava

Näitä ehkäisymenetelmiä käytetään päivittäin ja oikein käytettynä ne tarjoavat säännöllisen suojan. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa näiden menetelmien soveltuvuudesta sinulle.

Seksin yhteydessä muistettava

Nämä ehkäisymenetelmät voivat soveltua sinulle, jos tarvitset ehkäisyä satunnaisesti. Keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa näiden menetelmien soveltuvuudesta sinulle.

KOKEMUKSIA EHKÄISYSTÄ:

”Vanhempani olivat ensin huolissaan hormoneista, mutta loppujen lopuksi he olivat enemmän huolissaan siitä, että tulisin vahingossa raskaaksi. Puhuimme asiasta ensin lääkärin kanssa ennen kuin päätimme, että estrogeeniton pilleri olisi minulle paras vaihtoehto. Olen aika vastuullinen ja unohdan harvoin ottaa pillerini aamuisin, mutta jos unohdan, minulla on 12 tuntia aikaa muistaa se. Yhtään pilleriä ei ole jäänyt välistä! Ainoa muutos, jonka olen huomannut, on niukka tiputteluvuoto, mutta se on vähentynyt ajan kuluessa. Pidän myös siitä, että voin vaihtaa menetelmää koska vain.”

”Olen siinä iässä, että puhumme kumppanini kanssa usein perheen perustamisesta, joten vaihtaessani ehkäisymenetelmää halusin vaihtoehdon, joka mahdollistaisi raskaaksi tulon heti, kun minusta tuntuu, että on oikea aika. En myöskään ollut kovin huolissani raskaaksi tulemisesta vahingossa (jos niin käy, sitten käy!), joten lääkärini suositteli pessaaria. Minusta se oli täydellinen tähän elämäntilanteeseen.”

”Aloitin juuri ehkäisyn käytön ja valitsin yhdistelmäehkäisytabletin lääkärin suosituksesta. Vaikka noudatan ohjeita tarkkaan, käytän myös muuta ehkäisyä, jos unohdan pillerin tai sairastun,sillä raskaaksi tuleminen olisi minulle katastrofi. Kuukautiseni ovat helpommat ja kivuttomammat kuin aiemmin, eikä minulla ole ollut sivuvaikutuksia. Olen ottanut selvää myös muista ehkäisymenetelmistä, etenkin niistä, joista ei tarvitse huolehtia päivittäin. Saatan vaihtaa jossain vaiheessa, mutta juuri nyt yhdistelmäehkäisytabletit sopivat minulle hyvin.”

”Olen seksuaalisesti aktiivinen sinkku, enkä tahdo tulla raskaaksi tai saada sukupuolitauteja, joten käytän kondomeja. Yleensä käytän tavallista kondomia, mutta olen käyttänyt myös naisten kondomia, koska halusin kokeilla sitäkin vaihtoehtoa. Pidän aina muutamaa kondomia laukussani. Ne ovat halpoja ja nykyään miehet tietävät, että niiden käyttäminen suojaa meitä molempia. Olen keskustellut lääkärini kanssa myös varmemmista ehkäisymenetelmistä ja minusta on mahtavaa, että saatavilla on niin monia vaihtoehtoja. Juuri nyt minulle on kuitenkin tärkeintä pysyä terveenä. Turvaseksi on parasta seksiä!”

”Ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä, sillä se tarvitsee vaihtaa vain kerran viikossa. Olen lentoemäntä ja yhdistelmäehkäisytabletteja käyttäessäni niiden ottaminen oli joskus hankala muistaa etenkin matkustaessa. Laastariin vaihtamisen jälkeen en ole enää pelännyt tulevani raskaaksi. Tarkastan päivittäin, että se on varmasti paikoillaan, mutta periaatteessa minun ei tarvitse huolehtia siitä kuin kerran viikossa. Se ei ole koskaan löystynyt tai irronnut kokonaan. Pidän huolen siitä, että en rasvaa liian läheltä laastaria, ettei se irtoa. Se ei ärsytä ihoa ja sitä tuskin huomaa.”

”Halusin todella varman ehkäisymenetelmän, josta eitarvitse huolehtia kovin usein. Kun lääkärini ehdotti ehkäisyinjektiota ja kertoi, että se tarvitsee uusia vain kolmen kuukauden välein, tiesin heti, että se on oikea ratkaisu. En suunnittele hankkivani lapsia lähitulevaisuudessa, mutta mieli voi muuttua. Käyttämällä ehkäisyinjektiota voin suunnitella tulevaisuuteni huolella, mutta muuttaa mieleni tarvittaessa. Kuukautisissani on tapahtunut muutamia muutoksia, mutta ei mitään suurta.”

”Käytin ennen yhdistelmäehkäisytabletteja, mutta unohdin välillä ottaa ne, joten aloin etsiä muita vaihtoehtoja. Keskustelin asiasta lääkärini kanssa ja tulin siihen lopputulokseen, että ehkäisyrengas sopii minulle parhaiten. Olen viimein löytänyt ehkäisymenetelmän, joka sopii elämäntyyliini! Olen 25-vuotias ja vasta urani alussa. Ehkäisyrengas on aivan yhtä tehokas kuin pilleri, mutta sitä ei tarvitse muistaa päivittäin. Painoni on sama kuin aina ennenkin ja kuukautiseni ovat helpot ja säännölliset. Pelkäsin aluksi, että rengas voisi luisua pois paikoiltaan tai häiritä seksin aikana, mutta niin ei ole käynyt. En edes tunne sitä, eikä myöskään poikaystäväni.”

”Käytin päivittäistä ehkäisyä vuosia. Kun päätin olla hankkimatta lisää lapsia, en halunnut enää ajatella ehkäisyä koko ajan. Harkitsin ensin sterilisaatiota, mutta puhuttuani lääkärin kanssa päädyin hormonikierukkaan. Kuukautiseni olivat ennen runsaat ja hormonikierukan asettamisen jälkeen hetken myös epäsäännölliset, mutta nyt vuodot ovat niukentuneet ja tilanne tasoittunut. Lääkärikäyntien yhteydessä minulle tehdään aina ultraääni ja varmistetaan, että kaikki on niin kuin pitääkin. Se antaa mielenrauhan.”

En halua käyttää hormoneja, vaikka ne ovatkin hyvin siedettyjä. En myöskään suunnittele hankkivani lapsia. Kun lääkärini ehdotti kuparikierukkaa, olin vaihtoehtoon tyytyväinen. Pitkäaikainen ehkäisy viideksi vuodeksi oli juuri se, mitä hain ja sain silti pitää kuukautiseni. Minulla ei ole ollut sivuvaikutuksia, enkä edes ajattele ehkäisyä muuten kuin lääkärintarkastuksissa ja silloin, kun kierukka asennettiin. Se on mahtavaa päivittäiseen pillerin muistamiseen tai muiden menetelmien kanssa taiteiluun verrattuna.”

”Opiskelen kolmatta vuotta yliopistossa ja lasten hankinta ei tunnu ollenkaan ajankohtaiselta! Kun kuulin ystävältäni ehkäisyimplantaatista, menin puhumaan asiasta lääkärin kanssa. Parasta implantaatissa on, että sen vaikutus kestää monta vuotta, eikä minun tarvitse tehdä mitään, kun se on laitettu. Käytin aiemmin yhdistelmäehkäisytabletteja, joten minulle on suuri plussa, kun ehkäisystä ei tarvitse huolehtia joka päivä. Pidän ajatuksesta, että voin poistattaa implantaatin koska tahansa ja hedelmällisyyteni palaa välittömästi.”

Katso myös Väestöliiton sivut.